For Kicks ~ Dick Francis

► door: A.IJ. van den Berg

Over deze thriller van Francis heb ik bij het herlezen even gemengde gevoelens als de eerste kennismaking. Heel goed eraan is het plot, en de manier waarop de intrige zich ontplooit. Daar zit het probleem dus niet. Wel wringt er iets in de tekening van alles.

Tijdens paardenraces komen er deelnemers over de finish die duidelijk buiten zichzelf zijn, met schuim om de bek. Maar dopinggebruik kan niet worden aangetoond. Toch moet er iets spelen.

De clou daarvoor ligt waarschijnlijk ergens in de training. Maar dat is onmogelijk te onderzoeken door de normale autoriteiten. Undercover-agenten zouden te veel opvallen in het milieu, al was het maar omdat die naar school zijn geweest. In tegenstelling tot de normale paardenknechten.

Dus wordt er een jonge paardenfokker ingevlogen uit Australië. Onze held.

Dit is nog een oude Francis uit de jaren zestig, dus zijn de klasseverschillen in Blighty er stevig in aangezet. Maar toch, in dit boek wordt dat pijnlijk, omdat de hoofdpersoon zich de hele tijd dommer moet voordoen dan hij is.

Dat hij moet doen of hij oneerlijk is, vormt onderdeel van zijn werkmethode. Daar valt wel mee te leven, voor mij als lezer.

Dick Francis, For Kicks
236 pagina’s
Pan Books, 1967 oorspronkelijk 1965

[x]opgenomen in het dossier: