Dirkjan 14 ~ Mark Retera

► door: A.IJ. van den Berg

Weinig kan me zo vrolijk maken dan het herlezen van een paar Dirkjan-albums. Wat dat betreft is de publicatie van de strips los, in krant of tijdschrift, maar een beperkt surrogaat.

Het bombardement aan absurditeit moet blijven doorgaan, net zolang, tot onverschilligheid niet meer vol te houden is. De ene grap maakt namelijk ontvankelijk voor de volgende; alleen lukt dat slechts in een boek. Waarna het volgende helemaal een bonus is

Zelden heb ik zo’n duidelijk voorbeeld gezien waarbij de som groter was dan de delen alleen als bij deze reeks stripboeken.

Dirkjan 14 biedt onder meer episoden over het leven van Dirkjan als journalist. Waarbij deze naarstig pogingen doet om ‘op de éen’ te komen in de krant.

Alleen gaat er vrijwel altijd iets mis als hij werkelijk een scoop heeft te pakken. Zoals al op de omslag van dit album wordt aangekondigd.

Verder bevat het album een heerlijk commentaar op de modewereld, wanneer Dirkjan & Bert zich in de haute couture wagen, als duo DJ & B — met bijpassende Victor & Rolf-bril. En hoewel zij succes oogsten, blijft de buitenwereld daar toch aangenaam onverschillig onder.

Verder is er een Das Boot-parodie, komt de nogal mislukte boycott van enkele cabaretiers tegen de Olympische Spelen in Peking langs, is er een uitstapje naar de wintersport, en gaat Dirkjan undercover om misdaden op te lossen die verder niet worden benoemd.

Alleen gaat het nooit om die thema’s. De personages blijven immers altijd dezelfde. Hun sloomslimme begrip van de wereld maakt telkens de grap.

Mark Retera, Dirkjan 14
48 pagina’s
Mandarijn, 2008

* illustratie uit het besproken boek (click voor groter)


[x]opgenomen in het dossier: