Dirkjan 01 ~ Mark Retera

► door: A.IJ. van den Berg

Begin met iets, en het duurt een tijd voor er zekerheden zijn gekomen. En pas als er zulke patronen bestaan, wordt het mogelijk om daar dan creatief mee te spelen.

Ofwel, zou ik iemand moeten wijzen op het beste dat boeklog te bieden heeft dan is de kans niet groot dat ik daarbij logjes uit het beginjaar noem. Want toen moest alles nog uitgevonden worden. Daarentegen lag het niveau in 2014 soms verrassend hoog. Misschien omdat ik toen blij was boeklog na tien jaar te mogen afsluiten. Waarschijnlijk omdat negen jaar routine toen het schrijven zo hielp.

Netzomin is de eerste bundeling van de strip Dirkjan zo sterk als de delen later zouden worden. Te duidelijk wordt bijvoorbeeld ook zichtbaar dat de inhoud niet in éen aangesloten periode tot stand kwam. Het album lijkt een bloemlezing uit een grotere verzameling van wat Mark Retera zoal had gemaakt al. Zo zijn de personages in het begin van het boek net wat anders getekend dan dezelfde types aan het eind.

Bovendien is de juiste maat nog niet gevonden. Mark Retera en zijn helpers schieten te makkelijk van het ene uiterste in het andere. Het is niet genoeg dat Dirkjan en zijn huisgenoten last hebben van inwonende kabouters. Ze eten deze ook op.

Dirkjan belandt meteen in het begin van het boek ook al in de gevangenis om kabouterpesterij. Om daar slechts éen strook te verblijven. Want dan is het grote ontsnappen al begonnen.

Wordt hij veel later nog weer in een psychiatrische inrichting opgesloten.

Dirkjan 01 zal daarom het aardigst zijn voor lezers die de reeks al om omarmd hebben. Voor wie het aardig is om te zien dat de strip al vanaf het begin buitenaardse wezens opvoerde als personage. Of Opa Bokma. Of Bert. Die in de albums hierna ineens weer verdween, tot hij voor de serie uiteindelijk een even belangrijk personage als Dirkjan zou worden.

Mark Retera, Dirkjan 01
46 pagina’s
Big Balloon, 1996

click illustratie voor groot

[x]opgenomen in het dossier: