Mijn leven als genie ~ Salvador Dali

► door: A.IJ. van den Berg

In de brugklas, tijdens de tekenles, zag ik voor het eerst een werk van Dali in reproductie. Dat schilderij met de weke horloges. Maar of het indruk maakte weet ik niet meer.

Zeker is wel dat zo ik interesse heb gehad voor het surrealisme, en de beoefenaren daarvan, die beperkt bleef tot een moment in mijn puberteit. Misschien omdat het surrealisme iets heel begrijpelijks heeft; de werkelijkheid moet wel in het kunstwerk aanwezig blijven, om daar een twist aan mee te kunnen geven.

Maar ik vond de surrealisten vakmatig nooit heel erg goede kunstenaars. Eenmaal gezien boden hun werken daarna niets meer. Dus interesseerden ze me nauwelijks toen ik al die jaren op pad was om kunst te kijken.

Verder leek Dali me beter in zelfpromotie dan in welke ander onderdeel van de beeldende kunst ook. Dat nam me al evenmin voor hem in. En zo beperkt een mens zich steeds meer, door de vooroordelen te laten aankorsten tot er helemaal geen beweging meer mogelijk is. Daarop blijft er weinig anders over dan zo af en toe iets radicaals te doen.

Dus las ik eindelijk eens dit deeltje privé-domein, met een selectie uit Journal d’un génie en La vie secrète de Salvador Dali.

En dat viel nauwelijks onbevangen te lezen; al was ik me nog zo van mijn vooroordelen bewust. Omdat er bij elke regel, zelfs uit het dagboek, meewoog dat die op effect geschreven kon zijn.

Goed, regels als hieronder hebben iets:

Toen ik zes jaar was wilde ik keukenmeid worden. Toen ik zeven was, Napoleon. Sedertdien hebben mijn ambities, evenals mijn grootheidswaanzin, steeds grotere vormen aangenomen. [20]

Maar het permanente overstatement in dit boek, en de talloze poses, werden voor mij te zelden gecompenseerd door de relativering van de humor.

Nochtans schijnen sommige mensen dit een heel leuk boek te vinden.

Ik kon mijn onderhuidse weerzin tegenover de man blijkbaar niet kwijtraken.

Salvador Dali, Mijn leven als genie
274 pagina’s
De Arbeiderspers, 1968
privé-domein z.n.
Uit het Frans vertaald en ingeleid door Gerrit Komrij

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden